Mesleki Kamuoyu Bilgilendirmesi
YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİKLERİ HAKKINDA MESLEKİ KAMUOYU BİLGİLENDİRMESİ
Birliğimizin 10.06.2017 tarihinde gerçekleştirilen 2. Olağanüstü Genel Kurul toplantısında ve 11.10.2022 tarihli 24. Olağan Genel Kurul toplantısında 10 adet Yönetmeliğimize yönelik değişiklikler görüşülmüş ve Genel Kurulumuz tarafından kabul edilmiştir.
Söz konusu değişiklikler 3568 sayılı Yasa’nın 50. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi uyarınca uygun görüş için Hazine ve Maliye Bakanlığı’na gönderilmiş, Bakanlık tarafından uygun bulunan 4 adet Yönetmeliğin Resmi Gazete’de yayımı gerçekleştirilmiştir. Bakanlık tarafından 6 adet Yönetmelikte uygun bulunmayan değişiklikler ise Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Yönetmeliklerin yayımı konusundaki “uygun görüş verme” yetkisinin Anayasa’ya aykırılığı vurgulanmak suretiyle davaya konu edilmiştir.
5 yılı aşkın bir süre devam eden yargılama sonucunda; Anayasa Mahkemesi’nin 23.07.2024 tarihli ve E:2024/71, K:2024/147 sayılı kararı ile 3568 sayılı Yasa’nın 50. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “…Maliye Bakanlığının uygun görüşü alındıktan sonra…” ibaresi “anılan maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (m) bentleri yönünden” iptal edilmiştir.
İptal kararı üzerine söz konusu Yönetmelik taslakları yayımlanmak üzere Cumhurbaşkanlığı Hukuk ve Mevzuat Genel Müdürlüğü’ne gönderilmiş ve neticeten yargılamaya konu edilen 6 adet Yönetmelik değişikliği 24.02.2025 tarihli ve 32823 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bahse konu Yönetmelik değişikliklerinde yer alan ve mesleki kamuoyunu yakından ilgilendiren hususlar özetle aşağıdaki gibidir:
* Ortaklık büroları ve şirketlerin hiçbir şekilde irtibat bürosu açamayacakları, daha önce açılan irtibat bürolarının da bu Yönetmeliğin yayımını izleyen 6 ay içerisinde kapatmaları zorunluluğu düzenlenmiştir.
* Mesleki şirketlerin şubelerinde; şubeden sorumlu olacak ortağın, şubenin bulunduğu ilde ikamet etmesi zorunluluğu getirilmiştir.Meslek mensuplarının mesleki unvanlarının yanında, mesleğin konusuna giren işlerle ilgili alanlarda ilgili kamu tüzelkişilerinden lisans ve ruhsat gibi belgeler ile iktisap ettikleri unvanlarından sadece birini kullanabilmelerine, kullanacağı unvana ilişkin işi fiilen icra ediyor olması şartıyla izin verilmiştir. (Örneğin; Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Bağımsız Denetçi A. B.)
* Yeminli Mali Müşavirler ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin bağımsız denetim ve danışmanlık gibi alanlarda birlikte şirket kurabilecekleri, bu şirketlerde defter tutulamayacağı ve tasdik hizmeti verilemeyeceği düzenlenmiştir.
* Mesleğin konusuna giren alanlarda, hizmet akdi ile çalışan meslek mensuplarının çalıştıkları işyerinin unvanını belirtmek koşuluyla, sahip oldukları mesleki unvanları kullanabilmelerine imkan tanınmıştır.
* Meslek mensuplarına nakil suretiyle Oda değiştirmeleri yahut isim ya da soyadı değişikliklerinde, ruhsatlarını 30 gün içerisinde değiştirme zorunluluğu getirilmiş, evlenen ve boşanan kadın meslek mensuplarından ruhsat değişimi için ücret alınmayacağı düzenlenmiştir.
* Tezkiye notu 80’nin altında ise ilgili dönem için stajın geçersiz sayılacağı düzenlenmiştir.
* Stajyerlerin Odalar tarafından düzenlenen toplantı ve seminerlere katılımını artırıcı nitelikte düzenleme yapılmış, bu toplantı ve seminerlerde bulunma staj yerinde bulunma ile ilişkilendirilmiştir.
* SMMM Yeterlilik Sınav hakları 10’dan 7’ye indirilmiş ancak halen staj yapmakta olanların hakları korunmuştur.
* SMMM Yeterlilik sınavlarının test usulü ile de yapılabileceğine ve bu konuda Üniversitelerden ve ÖSYM’den hizmet alımı yapılabileceğine dair hüküm eklenmiştir.
Yayımlanmak üzere Cumhurbaşkanlığı Hukuk ve Mevzuat Genel Müdürlüğü’ne gönderilen Yeminli Mali Müşavirlik ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik içerisinde Birlik Genel Kurulu tarafından kabul edilen; vergi incelemesine yetkili müdürler ile Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin de aynı, kanunları uyarınca vergi inceleme yetkisi almış ve mesleki yeterlik sınavını vermiş olanlar gibi 3 yıllık çalışma sonucunda Yeminli Mali Müşavirlik sınavlarına girebilmelerine, bu sınavlarda başarılı oldukları takdirde ruhsatlandırma için 10 yıllık süre şartını yerine getirmelerinin zorunlu olduğuna ve Yeminli Mali Müşavirlik sınavlarına giren ve başarı sağlayamadığı için sınav dosyası kapananlardan talep edenlerin, kapanmış dosyaları üzerinden, diledikleri sınav konularından bir yıl içerisinde iki sınava daha katılabileceklerine yönelik düzenlemeler de yer almıştır.
Ancak Resmî Gazete Hakkında Yönetmeliğin 10. maddesi uyarınca yapılan inceleme sonucu belirtilen değişikliklerin yayımı Cumhurbaşkanlığı tarafından uygun bulunmamıştır.
Konu, Birliğimizce takip edilecek olup yaşanacak gelişmeler hakkında mesleki kamuoyuna ayrıca bilgi verilecektir.
Yönetmelik Değişiklikleri Hakkında Mesleki Kamuoyu Bilgilendirmesi >>> https://turmob.info/4hSiE8D
Saygılarımızla,