Değerli Meslektaşlarım,

Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 14 üncü maddesinde 4/I-b sigortalılığının sona ermesi ile ilgili olarak “Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortaklarının sigortalılıkları bu görevlerinin bittiği tarihte sona erer ve bu tarih şirket yetkililerince ve sigortalılarca” (10 gün içinde) SGK’ya bildirilmelidir. (SSİY, md. 14/(2).ç-2). Yine, “Limited şirket, … ortaklarının sigortalılıkları hisse devrine ilişkin alınan ortaklar kurulu kararı ile hissenin devrine ilişkin tanzim edilen noter devir sözleşmesinin ve devrin pay defterine işlendiği sayfanın birer suretlerinin birlikte ibraz edilmesi veya hisse devri ticaret sicil memurluğuna tescil edilmiş ise ticaret sicil gazetesinde ilan edildiği nüshasının ibraz edilmesi kaydıyla ortaklar kurulu karar tarihi itibarıyla sona erer ve bu tarih, sigortalılar ve şirket yetkililerince” (10 gün içinde) SGK’ya bildirilir (SSİY, md. 14/(2).ç-3).

Bildirim yükümlüsü olan işveren, sigortalı, hak sahibi ve ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile meslek odalarının yükümlülüklerini 5510 sayılı Kanunda belirtilen süreler içerisinde yerine getirmemeleri durumunda anılan Kanunun 102 üncü maddesi uyarınca idari para cezası kesilmektedir.

 

AF UYGULAMASI

6552 sayılı Kanunun 61 inci maddesiyle 5510 sayılı Kanununa eklenen geçici 57 nci maddesinin birinci fıkrası gereği, şirket tüzel kişilikleri tarafından ortaklar ve/veya yönetim kurulu üyesi ortaklar için verilmesi gereken kâğıt formatlı işe giriş ve işten çıkış bildirgelerinin, 11.12.2014 tarihine kadar verilmesi halinde ilgili bildirgeler kanuni süresinde verilmiş sayılacak ve idari para cezası uygulanmayacaktır. Bu yükümlülükler için daha önce uygulanan ve ödemesi yapılmayan idari para cezaları, kesinleşip kesinleşmediğine bakılmaksızın terkin edilecektir. İdari para cezaları tahsil edilmiş ise iade veya mahsup edilmeyecektir.

Limitet şirket ortağının/anonim şirketin yönetim kuruluna seçilen ortağının, emekli olması veya bir başka işyerinde 4/a kapsamında sigortalı olması ya da aynı zamanda bir başka şirkete de ortak/ yönetim kurulu üyesi olması, bildirge verme yükümlülüğünü ortadan kaldırmayacaktır.

Bildirimlerin bir dilekçe ekinde matbu işe giriş ve işiten çıkış bildirgesi formlarıyla ( kâğıt formatlı işe giriş ve işten çıkış bildiresi ) yapılması gerekmektedir. Bildirgeler şirketi temsil etmeye yetkili olan ( Müdür, Yönetim Kurulu Başkanı vb.) tarafından imzalanacak, işe giriş bölümüne,’’ hisse devrinin alındığı tarih – YK Üyesi seçildiği tarih’’ ,işten çıkış tarihi bölümüne ‘‘ortağın hissesini devrettiği tarih – YK üyeliğinden ayrıldığı tarih yazılacaktır.  

 

Bildirimler; Dilekçeye 4/b işe giriş formu (SGK Ek 4),4/b işten çıkış formu (SGK Ek 5),Vergi Levhası Fotokopisi, Kararın bulunduğu Ticaret Sicil Gazetesi evrakları eklenerek, 11.12.2014 tarihine kadar, şirket merkezini içine alan SGK merkez müdürlüğüne kâğıt formatında bildirge verme yoluyla veya Taahhütlü posta yoluyla yapılacaktır.

 

6652 sayılı kanun ( torba yasa gereği ) 11 Aralık 2014 tarihine kadar bahse konu işe giriş ve işten çıkış bildirimlerin SGK’ya verilmesi halinde idari para cezası uygulanmayacaktır.

 

Saygılarımla. 

 

Mustafa ERDEM
Başkan 

 

EKLER                                :